Off grid koloniewoning zonder net aansluiting

Administrator (admin) on Mar 31 2019

1 april 2019, bron: Bouwbedrijf Broekman / Solenco powerbox

 

 

Dé Koloniewoning van de Toekomst is een koloniewoning zonder aansluiting, voortbordurend op het gedachtengoed van Johannes van den Bosch dat de kolonisten zelfvoorzienend moesten zijn. Op de Hooiweg in Wilhelminaoord liggen twee kavels die bestemd zijn voor het bouwen van twee off grid koloniewoningen; woningen die zonder water, zonder riolering en zonder elektra gebouwd zullen worden. Het bouwteam van de nieuwe koloniewoningen heeft hiervoor onder meer samenwerking gezocht met Kennispoort regio Zwolle en de hogeschool Windesheim.

 

Regenwatersysteem en IBA-systeem zijn bestaande alternatieven
Om de koloniewoningen zonder aansluiting te realiseren, zijn alternatieven nodig. Voor de watervoorziening en riolering zijn al uitstekende alternatieven. De watervoorziening gebeurt door middel van een regenwatersysteem, waarbij regenwater wordt opgevangen en gezuiverd, zodat het geschikt wordt voor huishoudelijk gebruik (grijs water) en voor drinkwater.

Een alternatief voor riolering is gevonden in het gebruik van IBA-systemen. Voor het inzamelen en zuiveren van huishoudelijk afvalwater (keuken, wasmachine, douche en toilet) kunnen IBA-systemen gebruikt worden. Het zuiveren van het afvalwater gebeurt bij IBA-systemen ter plaatse.

Uniek opslagsysteem voor warmte en electriciteit

Bouwen zonder elektra is meer complex: er moet gezocht worden naar een oplossing om de koloniewoning het hele jaar door te voorzien van elektriciteit ten behoeve van stroom, verwarming en warm water. In de zomermaanden genereren de zonnepanelen voldoende voor opslag van elektriciteit, maar niet in de wintermaanden.

Inmiddels heeft het bouwteam contact gehad met Solenco, een bedrijf in België dat zich richt op de ontwikkeling van een opslagsysteem voor warmte en elektriciteit door gebruik te maken van waterstofgas als opslagmiddel: de Solenco Powerbox™. Door het plaatsen van deze Solenco Powerbox™ in de off grid koloniewoningen is een manier gevonden om de koloniewoning het hele jaar te voorzien van elektra, warmte en warm water. Dit systeem maakt van elektriciteit waterstof dat wordt opgeslagen. Als het nodig is, wordt van het waterstof weer elektriciteit gemaakt. Dit opslagsysteem in deze toepassing is uniek.

 

powerbox

 

 

Afbeelding: Solenco Powerbox

Back

Go to top

Waterstof-info© maandag 15 april 2024

Pagina: Waterstof-info - Nieuwsblog
Tags:Waterstof, nieuws, blog, toekomst, mogelijkheid, actueel
Beschrijving: Waterstof nieuws en weetjes blog, gereed voor de toekomst