Vraag naar brandstofcel techniek verhogen

Administrator (admin) on Apr 03 2019

3 april 2019: bron Gawalo.

Gawalo komt met het volgende nieuws:

Via het Europese PACE-project willen de vijf grootste leveranciers van brandstofcel-micro-WKK’s voor 2021 minstens 2.800 toestellen geplaatst hebben in tien Europese landen. Ook de Nederlandse markt willen ze daarbij intensief gaan bewerken.
PACE staat voor ‘Pathway to a Competitive European Fuel Cell micro-Cogeneration market’. In het project werken de vijf grootste Europese leveranciers van micro-WKK’s samen. Dat zijn BDR Thermea, Bosch, SOLIDpower, Sunfire and Viessmann. Deze fabrikanten worden gesteund door vier kennispartners: COGEN Europe, DTU, Element Energy en EWE. Deze partners vertegenwoordigen de nutssector, federaties, de consultancy-sector en de onderzoekers. Het project wordt medegefinancierd door de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU). Ook Europa subsidieert mee.


Brandstofceltechnologie: vraag verhogen


De projectgroep wil de marktpenetratie van de brandstofceltechnologie bevorderen in 10 Europese landen. Nu lopen er al diverse proefprojecten met brandstofcellen. Maar een grotere vraag naar brandstofcelunits is nodig om de technologie rendabel te maken. Met PACE hoopt de projectgroep de vraag te verhogen naar ongeveer 10.000 stuks per jaar na 2020.
Het PACE-project is de opvolger van het project Ene.field. In dit Europese project werden de afgelopen jaren in 12 EU-landen door 9 brandstofcelfabrikanten zo’n 1000 brandstofcellen getest in praktijksituaties. De EU stelde hiervoor 26 miljoen euro subsidie beschikbaar. PACE heeft als doel om de uitrol naar volumeproductie en kostenreductie mogelijk te maken. In dit project worden daarom alleen commercieel beschikbare modellen met CE-keur gesubsidieerd en geen prototypes meer.

 

Brandstofcel op de ISH


Op de Hannover Messe deze week en de onlangs gehouden vakbeurs ISH in Frankfurt brachten diverse leveranciers het potentieel van deze technologie onder de aandacht. Zo presenteerde Viessmann zijn nieuwe unit Vitovalor PA2. Deze brandstofcelinstallatie kan geïntegreerd worden in bestaande verwarmingsinstallaties in eengezinswoningen. Ook Buderus, onderdeel van Bosch, trok op de ISH veel bezoekers met zijn BlueGEN brandstofcel-micro-WKK.
Brandstofcel en waterstof
SenerTec, een onderdeel van de BDR Thermea Group liet op de ISH zijn nieuwe brandstofcel-micro-WKK Dachs 0.8 zien. Volgens SenerTec kan deze installatie die nu gas omzet in waterstof, in de toekomst ook op groene waterstof draaien die door de gasleiding stroomt. Daarmee wordt dit een CO2-neutrale technologie. SOLIDpower liet op de ISH de nieuwe BlueGEN BG15 zien aan het grote publiek. Volgens deze leverancier is de brandstofcel-micro-WKK de meest efficiënte technologie om met natuurlijk gas om te gaan. Bovendien effent deze technologie het pad voor de waterstofeconomie van morgen.

 

Back

Go to top

Waterstof-info© zaterdag 25 mei 2024

Pagina: Waterstof-info - Nieuwsblog
Tags:Waterstof, nieuws, blog, toekomst, mogelijkheid, actueel
Beschrijving: Waterstof nieuws en weetjes blog, gereed voor de toekomst