Stad aan het Haringvliet op Waterstof
Wordt Stad aan 't Haringvliet de eerste dorpskern die collectief op groene waterstof, over gaat?
Het was zelfs in het journaal.
https://www.npostart.nl/POW_05467251
Stemt meer dan 70% voor een aardgasvrij Stad aan ‘t Haringvliet? En voldoet het project aan alle beloften(externe link) zoals Veilig of anders niet en Betaalbaar? Dan zetten we de volgende stap om het eerste dorp in Nederland te worden dat collectief verwarmd wordt met groene waterstof. De overstap is dan gratis en de waterstofprijs wordt niet hoger dan een vergelijkbare aardgasprijs van € 0,90 per m³ (inclusief belastingen en BTW).
Stadtenaren krijgen één kans om gezamenlijk over te stappen op groene waterstof. Het is dus belangrijk om een stem uit te brengen. Wel aardgasvrij worden maar niet met waterstof? Ook dat kan. Woningeigenaren kunnen ook kiezen voor een individuele aardgasvrije oplossing met bijvoorbeeld een warmtepomp.
Alle woning- en pandeigenaren én huurders van Oost West Wonen met een aardgasaansluiting hebben een stem. Iedereen kan op woensdag, vrijdag en zaterdag stemmen in ’t Trefpunt. Ook is het mogelijk om in de GO-bus te stemmen. Deze rijdt in de laatste week van de draagvlakmeting door iedere straat in Stad. Daarnaast is ‘stemmen vanuit huis’ mogelijk. Dan komt er iemand langs met een stembus om het biljet op te halen. Met name voor oudere mensen, mensen die slecht ter been zijn of om andere redenen niet gemakkelijk het huis uit kunnen om te gaan stemmen, is dit een optie. Het stemmen in ’t Trefpunt, de GO-bus en vanuit huis stemmen gebeurt anoniem en met beëdigde stembureau medewerkers, zoals ook bij andere officiële verkiezingen het geval is. Omdat een verandering in de warmtevoorziening iedereen in Stad met een aardgasaansluiting aangaat, wil het projectteam dat iedereen meebeslist over deze belangrijke basisvoorziening. Wie dus niet naar de stembus komt, stemt dan ook automatisch nee.
Gratis schouw
Eerst stond de draagvlakmeting in de zomer van 2022 gepland. Maar inwoners wilden graag meer informatie over wat de overstap voor hen persoonlijk betekent. Daarom krijgen inwoners en ondernemers nu een aanbod op maat. Na een gratis schouw wordt duidelijk welke aanpassingen er nodig zijn en hoe de overstap vergoed wordt.
Older topics:
Shell gaat een fabriek voor de productie van waterstof neerzetten op de Rotterdamse MaasvlakteShell gaat een fabriek voor de productie van waterstof neerzetten op de Rotterdamse Maasvlakte ACM geeft groen licht voor proefproject met waterstof cv-ketel in woonhuizen
ACM geeft groen licht voor proefproject met waterstof cv-ketel in woonhuizen Kiwa en Alliander openen het Hydrogen Experience Centre Waterstof
Kiwa en Alliander openen Waterstof centrum jaren 70 woonwijk in Wagenborgen aan de waterstof