Proefproject waterstof door aardgasleidingen
Waterstof cv-ketels
Vanaf vandaag stroomt in Uithoorn geen aardgas, maar waterstof door de bestaande aardgasleidingen van 14 woningen. Waterstofketels van Remeha en Nefit Bosch zorgen voor warmte en warm water.
Stedin werkt hierbij samen met woningcorporatie Eigen Haard, de gemeente Uithoorn en energieconsultant DNV GL. Feenstra voert de installatietechnische werkzaamheden in de woningen uit. Doel van het project is alle partners een kans te geven om te leren over de overgang van aardgas naar waterstof in bestaande gasnetten.
14 woningen, op de nominatie voor sloop, worden gebruikt voor een proef. Gedurende de komende weken zal er uitgebreid worden getest en hangen de ketels en leidingen aan een monitor.
Vóór 2030 verwacht Stedin niet dat waterstof een grote rol gaat spelen in de gebouwde omgeving. “Maar wel een belangrijke. Naast groen gas kunnen andere duurzame gassen op termijn een grote rol vervullen in de gebouwde omgeving. Waterstof kan daar zeker onderdeel van zijn. Om na 2030 waterstof als volwaardig alternatief in te kunnen zetten is het daarom belangrijk om nu kennis en ervaring op te doen en te ontdekken welke rol waterstof kan krijgen. Daarbij is ook wet- en regelgeving vanuit de Rijksoverheid een belangrijk aspect.” Langzaam maar zeker worden er dus stappen gezet.
Voordelen waterstofketel
De afmetingen van een waterstoftoestel zijn vergelijkbaar met die van huidige cv-ketels. Een ander voordeel is dat gebruikers hetzelfde verwarmingscomfort ervaren, als dat wat ze gewend waren met de aardgasketel. De waterstofketel levert dezelfde hoge prestaties als een conventionele cv-ketel op gas. Het verschil is dat bij verbranding van waterstof geen kooldioxide (CO2) of koolmonoxide (CO) vrijkomt. Nefit Bosch geeft aan dat ook de NOx-uitstoot van het toestel extreem laag is.
Kansen groene waterstof
Hoewel in Europa, maar vooral in Nederland en Engeland, de verwachtingen ten aanzien van waterstof hooggespannen zijn, denkt Nefit Bosch net als Stedin dat waterstof pas vanaf 2030 een rol kan gaan spelen in de bebouwde omgeving. Volgens Nefit Bosch is waterstof vooral interessant wanneer andere opties, zoals warmtenetten en elektrificatie, niet haalbaar zijn. ‘’Wij denken dan onder andere aan de combinatie met een hybride warmtepomp, zodat je met dezelfde hoeveelheid waterstof meer woningen kunt verwarmen,’’ zegt Rijnen. ‘’In onze visie gaat waterstof op termijn een rol spelen bij het verwarmen van onze huizen, maar eerste instantie gaat het vooral om industrie en mobiliteit.”